Thursday, November 29, 2018

Daily Banking Awareness Quiz for IBPS PO, SBI, RBI and Bank Exams | Day-3

Daily Banking Awareness Quiz

Daily Banking Awareness Quiz and Questions with Full Explanation for IBPS PO, SBI PO, RBI Grade B, SBI Clerk and Other Bank Exam. Find all the Frequently asked Banking Awareness Questions in Bank Exams. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

1. The term ICAAP is used in the context of

A). Risk Management
B). Capital Adequacy Ratio
C). Right of Information Act
D). Dealing with Public Companies
E). None of These

2. Risk that is associate with inability/failure of banks in payment of amount representing clearing cheques presented by different banks.
A). Liquidity Risk
B). Settlement Risk
C). Credit Risk
D). Legal Risk
E). None of These

3. When failure of the financial system affects other systems such as insurance market or forex market, such risk is
A). Liquidity Risk
B). Settlement Risk
C). Systemic Risk
D). Clearing Process Risk
E). None of These

4. A bank has granted a house of Rs. 10 Lakh with LTV. ratio less than 75%. What is the minimum amount of Tier 1 capital for the loan.
A). 90000
B). 75000
C). 60000
D). 30000
E). None of These

5. Gilt-edged market deals in
A). Worn currency Notes
B). Bullion and Gold
C). Govt. Securities
D). Corporate Bond
E). All kind of Capital Market Securities

6. The risk that loss may arise on account of trading in SAR and other securities by a bank is classified as
A). Credit Risk
B). Investment Function Risk
C). Trading Risk
D). Market Risk
E). None of These

7. Under which kind of following mechanism the DSB returns being summited by banks to RBI, fall
A). Early alert System
B). On-site surveillance
C). off-site surveillance
D). Risk based supervision system
E). None of These

8. Which of the following extensions of abbreviation does not match __
A). BCSBI – Banking codes and standards Board of India
B). BSBS – Banking codes and Banking Standards
C). BFS – Board of Financial Supervision
D). BIFR – Board for Institutional Financial Subvention
E). None of These

9. An Infrastructure finance company is required to deploy  ___ % of its total assets in infrastructure loans.
A). 50 %
B). 51 %
C). 74 %
D). 75 %
E). None of These

10. The temporary loans that are allowed by RBI to Govt. from time to time to meet the mismatch position are called __
A). Treasury Bills
B). Dated Securities
C). Ways and Means Advances
D). Ad Hoc treasury Bills
E). None of These

ANSWERS :
1. B
2. B
3. C
4. D
5. C
6. D
7. C
8. B
9. D
10. C

You can Also Read and Download Banking Awareness Books & PDFs

Complete Banking Awareness Capsule PDF Free Download - Download
Banking Awareness Hand Book PDF Free Download - Download
Banking Awareness Questions PDF Free Download  - Download
1200+ Banking Awareness MCQs PDF Free Download - Download
Static Awareness Capsule PDF Free Download - Download
List 50 Central Government Social Scheme Launched PDF  - Download
200 Important Banking Abbreviation Capsule PDF - Download
State Wise Static Awareness Book PDF Free Download - Download

Stay updated with us for more study materials for all competitive exams.

                          Click here to Join our Telegram Study Group

                            Click here to Like our FACEBOOK Page
bank4success is one of the fastest Growing Educational Channel for Banking and Insurance Exam.If Our Services and Posts has helped you in your Preparation then Please Support us to Grow and help us to connect with Your Friends and their friends also.
Like, Share & Subscribe Our Various Social Media Channel.