Saturday, January 12, 2019

Daily Banking Awareness Quiz for IBPS PO, SBI PO, RBI & Bank Exams | Day-2

Daily Banking Awareness Quiz for Bank Exam

Daily Banking Awareness Quiz and Questions with Full Explanation for IBPS PO, SBI PO, RBI Grade B, SBI Clerk and Other Bank Exam. Find all the Frequently asked Banking Awareness Questions in Bank Exams. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

1. Which of the following is not the selective credit control measure __
A). Fixation of minimum margins for lending against specific securities.
B). Ceiling on the amounts of credit for certain purposes.
C). Changes in the liquidity ratio
D). Discriminatory rates of interest on certain types of advances.
E). None of These

2. Which of the following is not the general credit control measures __
A). Bank rate
B). Variable reserve ratio
C). In market operations
D). Regulation of margin requirements on advances against agriculture commodities.
E). None of These

3. Every Bank wishing to commence banking business in India is required to obtain license from __
A). Govt. of India, Ministry of Finance
B). GOI, Company Law Board
C). Reserve Bank of India
D). Registrar of Companies
E). None of These

4. When was the currency system in India converted into Decimal System __
A). From 1st April 1957
B). From 1st April 1959
C). From 1st April 1961
D). From 1st April 1963
E). None of These

5. Statutory cash reserve ratio for scheduled banks is regulated by the RBI under powers conferred upon it by __
A). Reserve bank of India Act, 1934
B). Banking Regulations Act, 1949
C). Companies Act, 1956
D). Union Ministry of Finance Act
E). None of These

6. Statutory cash reserve ratio for non-scheduled banks is regulated by RBI under powers conferred upon it by __
A). Reserve Bank of India Act, 1934
B). Banking Regulations Act, 1949
C). Companies Act, 1956
D). Union Ministry of Finance
E). None of These

7. Which of the following is not the main objective of statutory liquidity ratio (SLR) __
A). To assure solvency of commercial banks by compelling them to hold low risk asset upto stipulated extent.
B). To create or support a market for Government Securities
C). To allocate resources to government for augmenting the resources of the public sector
D). To ensure stable return on commercial bank’s fund
E). None of These

8. The Definition of the Priority sector was first formalized in 1972 by __
A). Planning Commission
B). National Development Council
C). Reserve Bank of India
D). Ministry of Finance, GOI
E). None of These

9. The largest number of commercial bank’s offices are located in __
A). Karnataka
B). Maharashtra
C). Tamil Nadu
D). Uttar Pradesh
E). None of These

10. The Deferential rate of Interest, DRI Scheme is operative since __
A). 1969
B). 1972
C). 1975
D). 1976
E). None of These


Answers :-

1. D

2. C

3. C

4. A

5. A

6. B

7. D

8. C

9. B

10. B


You can Also Read and Download Quantitative Aptitude Books & PDFs

Complete Banking Awareness Capsule PDF Free Download - Download
Banking Awareness Hand Book PDF Free Download - Download
Banking Awareness Questions PDF Free Download  - Download
1200+ Banking Awareness MCQs PDF Free Download - Download
Static Awareness Capsule PDF Free Download - Download
List 50 Central Government Social Scheme Launched PDF  - Download
200 Important Banking Abbreviation Capsule PDF - Download
State Wise Static Awareness Book PDF Free Download - Download

Stay updated with us for more study materials for all competitive exams.

                          Click here to Join our Telegram Study Group

                            Click here to Like our FACEBOOK Page
bank4success is one of the fastest Growing Educational Channel for Banking and Insurance Exam.If Our Services and Posts has helped you in your Preparation then Please Support us to Grow and help us to connect with Your Friends and their friends also.
Like, Share & Subscribe Our Various Social Media Channel.

0 comments:

Post a Comment