Sunday, November 25, 2018

Daily Cloze Test Questions for IBPS PO, SBI, RBI and Bank Exams | Day -11

Daily Cloze Test Questions for Bank Exams

Daily Cloze Test Questions for IBPS PO, IBPS Clerk, SBI, RBI Grade B, LIC AAO and Other Bank Exams. Practice all the Frequently asked Cloze test Questions in Previous Year Bank Exam.English Language Practice Questions for Banking and Insurance Exam. Cloze tests in Competitive Exam test your Vocabulary and Comprehension Skill.One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is English Language. Practice all the Questions to score graceful marks in any Competitive Exam.

Direction (1-10) : In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers again printed below the passage and against each five words are suggested, one of which fits the blanks appropriately in the context of the whole passage. Find out the appropriate word.

It is commonly expected that as science advance, superstitions should _1_. Certainly, science brings a new _2_ sprit of inquiry into a society where none existed and provides means of _3_ the so called miracles. Thus claims of ash out of nothing, idols drinking milk or petrol create from herbs and water can be _4_ to rigorous tests and the findings _5_ with the known laws of science. _6_ the greatest stumbling block in the process Is the _7_ human desire to find or _8_ something extraordinary that _9_ one above the humdrum of daily living which is why people are _10_ to accept routine scientific explanations of unexpected events.

1.   (a) abandon
       (b) recede
       (c) depreciate
       (d) revive
       (e) dissolve

2.    (a) critical
       (b) burning
       (c) powerful
       (d) volcanic
       (e) inflammatory

3.    (a) directing
       (b) disturbing
       (c) diffusing
       (d) debunking
       (e) diluting

4.    (a) visualized
       (b) attached
       (c) subjected
       (d) explained
       (e) observed

5.    (a) exhibited
       (b) projected
       (c) criticized
       (d) cleared
       (e) explained

6.    (a) yet
       (b) nevertheless
       (c) although
       (d) instead
       (e) Despite

7.    (a) critical
       (b) wanted
       (c) sober
       (d) innate
       (e) cultivated

8.    (a) activate
       (b) verify
       (c) witness
       (d) express
       (e) propagate

9.   (a) lifts
       (b) replaces
       (c) revitalizes
       (d) sharpens
       (e) enlighten

10.  (a) curious
       (b) unworthy
       (c) inquisitive
       (d) eager
       (e) reluctant

Answers :-

1. (a)

2. (e)

3. (d)  

4. (b)  

5. (c)

6. (a)  

7. (b)

8. (c)

9. (d)

10. (a)

Vocabulary From Options :-

Miracle – A surprising and unexpected event

Mitigate – To lessen the suffering or pain

Nonplus – To confuse so much that unable to think or speak something

Overrun – To occupy a place in great numbers

Pour (into) – To come in large amount or number

Predilection (for) – A special preference or enjoyment for something

Provision – A condition in a document

Rebel – To rise in protest

Recalcitrance – Nor agreeing to any discipline or theory

Reconcile (to) – To accept an unpleasant fact

Refute – To deny (claim, charge)

Revitalize – To make something active again

Revive – To bring in existence, fashion, consciousness, health or use

Sober – Serious and gentle (nature, person)

Stalemate – A condition of dispute where solution is not possible

Stumbling-block – An obstacle or problem that prevents any progress

Take for granted – To regard something to true or sure

Thwart – To make unsuccessful

Unworthy – Not deserving

Vulnerability – Weakness 


You can Also Read and Download English Books & PDFs

Word Power Made Easy By Norman Lewis Full Summary Book  - Download
English Language Important Short Notes PDF Free Download  - Download
200 Important One Word Substitution PDF Free Download  - Download
100 Commonly used Vocabulary from The Hindu PDF Download  - Download
200 Commonly Asked Antonyms Words PDF Download - Download
The Hindu Monthly Vocabulary PDF Free Download Set -1 - Download
The Hindu Monthly Vocabulary PDF Free Download Set -2 - Download
The Hindu Monthly Vocabulary PDF Free Download Set -3 - Download

Stay updated with us for more study materials for all competitive exams.

                          Click here to Join our Telegram Study Group

                            Click here to Like our FACEBOOK Page
bank4success is one of the fastest Growing Educational Channel for Banking and Insurance Exam.If Our Services and Posts has helped you in your Preparation then Please Support us to Grow and help us to connect with Your Friends and their friends also.
Like, Share & Subscribe Our Various Social Media Channel.

0 comments:

Post a Comment